Delahaye'e Mektup


ERNEST DELAHAYE’E
Roche, mayıs 873

Sevgili dostum, bugünlerdeki yaşantımı aşağıdaki suluboya resmimde görüyorsun.

Ey doğa, ey annem, benim!

Ne boktan adamlar ve ne koca saftalozlar şu köylüler. Akşam iki mil ve hattâ daha fâzla yol yürümem gerek bir yudum içki içmek için. Anam denen karı berbat bir deliğe tıktı beni.

Buradan nasıl paçamı kurtaracağımı bilemiyorum. Ama kurtulacağım. Charlestown'ı, Univers’i, Kitaplık'ı vb. özlüyorum... Bununla birlikte hayli
düzenli çalışıyorum, küçük düzyazı şiirler yazıyorum, genel başlık şu: Pagan Kitap yada Zenci Kitap. Aptalca ama masum birşey. Ey masumluk! masumluk! masumluk! mas...belâ!


Sana artık anlatacak bir şeyim yok; doğayı seyredip kendi iç dünyama dalıyorum. Ben seninim ey Doğa, ey benim annem

Elverdiğince çabuklaştıracağım bir buluşma umuduyla ellerinden sıkarım.

Mektubumu yeniden açtım.

Güneş bunaltıcı ama sabahları don yapıyor. Önceki gün, buradan yedi kilometre uzaklıkta, onbin nüfuslu bir kasaba olan Vouziers’ye gidip Prusyalıları gördüm. Çok zevklendim.

Korkunç sıkıntılı bir durum içindeyim. Tek kitap yok, yakınımda tek içkievi yok, sokaklarda tek olay yok. Ne iğrenç şey şu Fransız taşrası. Daha yarım düzine kadar düzyazı şiir yaratmam gereken bu kitaba bağlı yazgım. Elimde üç tane olduğu halde sana düzyazı şiir göndermiyorum, bu denli pahalıya mal oluyor bunlar! Ne ise, durum böyle işte. İyi buluşmalar, seninle buluşacağız.

RMB.


Halk Yayınlarından çıkan Goethe’nin Faust’unu alıp göndermen için yakında sana pul göndereceğim. Posta parası bir kuruş falan tutar ancak.

Bu Yayınların çıkardığı yeni kitaplar arasında Shakespeare’in yeni çevrilerinin olup olmadığını söyle bana.

Yayınevinin en yeni katalogunu gönderebilirsen, gönder.

R.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder