Hubble teleskopu




Yeryüzünde yaşamın gelişmesinde "algı" kilit rol oynadı. İlk organizmalar en yakın çevrelerini günümüzde paramesyumun yaptığı gibi algılayıp tepki verebiliyorlardı. Fakat canlılar evrim geçirirken ortamları daha karmaşık bir hal aldı, duyuları da onlarla birlikte evrim geçirdi. Mekanizmaların gelişmesi onlara titreşimleri anlama ve ışığı algılama yeteneği verdi. Çevrelerine ait üç boyutlu resimler oluşturmalarına imkan tanıdı. Bütün bu veriyle başa çıkabilecek beyinlerin gelişimini tetikledi. Fakat bir tür için gittikçe daha fazla duyusal bilgi elde etme arzusu karşı konulmaz bir hal aldı.

Bu tür biziz.







Burası bir anlamda içinde azizler olmamasına rağmen var olan bir tapınak gibi. Çünkü bu, Edwin Hubble'ın, iddia ederim ki gelmiş geçmiş herkesten daha fazla ufkumuzu genişletmek için kullandığı teleskop. 1923'te Edwin Hubble Andromeda Galaksisi'nin bu fotoğrafını çekti. Kendi el yazısını fotoğraf üzerinde görebilirsiniz. Bir haftadan daha fazla bir süre gecelerce burada oturarak bu fotoğraf plakasını ortaya çıkarmasıyla bunu başardı.




O zamanlar, gece gökyüzünde gördüğünüz bu bulanık beneğin galaksimizde bulunan bir bulut, belki bir gaz bulutu olduğu düşünülüyordu. Fakat Hubble bu güçlü teleskopla birbirinden ayrı yıldızlar saptadı ve daha önemlisi bunun kendi galaksimizin dışında olduğunu buldu.

Bir başka deyişle Hubble bunun ayrı bir gök ada olduğunu keşfetmişti. Günümüzde bunun iki milyon ışık yılından daha uzakta olduğunu ve bizimkine benzer bir trilyon güneşten meydana geldiğini biliyoruz. Hubble, evrende galaksimizden daha fazlası olduğunu gösterdi. Algılarımızı daha ileriye ancak hayal edebileceğimiz noktaya taşıdı. Teleskop sayesinde milyarlarca ışık yılı uzaktaki dünyaların farkına varıp onları anlayabildik.

Burada çok güzel bir geri besleme var. Çünkü duyularımızdan gelen veri miktarının artması beyinlerimizin gelişimini harekete geçirdi. Ve bu çok yönlü beyinler daha meraklı ve gittikçe daha fazla veri talep eder oldu. İşte bu yüzden algılarımızı ufkun ötesine taşıyabilen ve bize trilyonlarca yıldız ve galaksiden oluşan milyarlarca yıllık evreni gösteren teleskoplar yaptık.

Bilgiye karşı doymak bilmeyen bu açlığımız
bizi biz yapan şeydir.

Brian Cox,
Wonders of Life

bkz: hubble

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder