Indri

"... Orada, ağaçların tepesindeki bir indri.

Madagaskar'da bulunan en büyük lemurdur. Şu an sadece oraya oturmuş bizi seyrediyor. Buradaki lemur çok özel bir lemur. Bir adı var, David. Sir David Attenborough."

Wonders Of Life, Brian Cox
S01E03






Lemur kelimesi, "Gezinen Ruh" anlamına gelir. Ve bu ormanın lemurları hakkında başka
ruhani şeyler de var. Lemurlar, Madagaskar'da kutsal varlıklardır. Ormanda yaşamış olan iki kardeşe dair bir efsane var. Biri kaçmış ve ilk insan olmuş.Öteki ise ormanda kalmış ve indri olmuş.Bir zamanlar goril kadar büyük lemur türleri varmış.  Ancak soyları tükenene kadar avlanmalarından dolayı, birkaç asır önce yok olmuşlar. İndri, geriye kalan en büyük lemur türü. İndriler, kendi bölgelerinde küçük aile grupları halinde yaşarlar. Birbirleriyle, rahatsız edici düetler yaparak iletişim kurarlar.Her aile üyesi, ormanın derinliklerine giden bu koroya kendi parçasını ekler. Bir zamanlar indri şarkısı, doğu yağmur ormanı boyunca yankılanırmış ama şimdi yavaş yavaş kaybolmak üzere. Hiçbir indri esaret altında yaşayamadı. Onları sadece burada görebilirsiniz, Madagaskar'da.

Lemurların hikayesi 60 milyon yıl önce başlar. Dinozor çağı zamanına dayanır. Maymunlar ya da insanlar var olmadan çok önce. Lemurlar, dinozorları yok eden asteroitten sağ kurtulan küçük, gececi canlılardır. Kopan büyük bir fırtına birbirine dolaşık çalı çırpıyı denize dökerek küçük bir lemur ailesin Dünya yaşamının en büyük maceracılarından biri yapana kadar, Afrika’da yaşıyorlardı. Lemurlar Madagaskar'a geldiler. Dünyanın geri kalanından izole olmuş kocaman bir ada. Milyonlarca yıl boyunca adada, ne başka memeliler ne de kuşlar yaşadı. Korkulacak bir avcı olmayınca gececi lemurlar gün ışığına çıktı. Ve geçen zamanla, yeni form ve büyüklüklerde birçok yabani cinse evrildiler. Atalarının nesli Afrika'da tükendi. Ama Madagaskar'da lemurlar yaşama tutundular ve bu ihtişamlı Yeni Dünya’nın hakimi oldular. Lemurlar, bugün yaşayan en eski primat türüdür. Ve Madagaskar da, Dünya'da yaşadıkları tek yer. Gezegenimizin zengin biyoçeşitliliğini korumaya çalışan bir bilim insanı için Madagaskar tam bir Hazine Adası'dır.  (Island of Lemurs Madagascar)

indri's song: 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder