Yeşil Karıncaların Düş Gördüğü Yer (1984, Werner Herzog)


-  Keşke dünya çok açık olsaydı. Kayaçlar ve jeolojik katmanlar üzerine eğitim aldım. Dünyanın yuvarlak olduğunu ve hareket ettiğini biliyorum.Fakat, evrenin şekli nasıl? Nerede son buluyor? Bu soruların cevabını bilmiyorum. Yıldızların ışık hızıyla bizden uzaklaşarak evrenin sınırlarına doğru ilerledikleri keşfedildi. Ancak şu hep aklımda. Günün birinde, birileri evrenin sanki salyangoz kabuğu gibi sarmal şekilde olduğunu keşfedecek. İçi var, ama dışı yok. Bu hızla bizden uzaklaşan yıldızlar aslında bizimle çarpışabilirler. Bu teori üzerinde çalışan matematikçiler var. Buna "Kavisli uzay" diyorlar. Şöyle. Bir adam kendini iple bir ağaca asıyor ve ipte asılı kalıyor. Kararlı hale gelmesi için kaç tane ipe gerek duyar? Kaç referans noktası olmalı ki durumu üç boyutlu uzayda kararlı hale gelsin? Kaç tane olmalı? 


 Bir. Bir tek ip daha eklemek yeterli. Bu sayede artık hareket edemez. Peki bizim kaç ipe ihtiyacımız var? Dünya'nın kaç ipe ihtiyacı var? Evrende tamamen kararlı hale gelebilmek için. Çünkü her şey hareket halinde. Nasıl olacak da tamamen kararlı hale geleceğiz? Ayrıca o ipler nerelere bağlanacak?


- -Siz beyaz adamlar yitmişsiniz. Toprağı anlayamıyorsunuz.Bir sürü saçma soru soruyorsunuz. Yeryüzündeki varlığınızın sonu gelecek.Duygunuzu, gayenizi, istikametinizi yitirmişsiniz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder