Mum Yakana Kılavuz X🕯️🕯️🕯️🕯️🕯️


Bir mum yaktığında, bir süreç başlatırsın ama yürüyüşü senin elinde olmayan bir süreçtir bu; artık, kendi oluşma biçimini izleyecek, senin elinde olmadan da, zaman içinde, varması gereken noktaya varacaktır.


Mum, önce, bir noktaya kadar, kendi doluluğu içinde, güçlü güçlü yanar, ama yanışında belirli dengesizlikler oluşunca (ki, kaçınılmazca oluşur bunlar), çeperini delip, eriyik maddesini dışarı akıtıp, fitilini yakıp küçülterek, söneyazar, önlem düşünürsün alır, kenarlarını düzeltir, bir madeni kutunun kabını ters çevirip, içine koyarsın ama, boşunadır bu da çünkü kendi süreci içinde oluşturduğu dengesizlikler sürmektedir çeperleri tam düz değildir; içine koyduğun kabın belirli bir eğimi vardır-gene, akar dışarı, eriyik madde kabın içinde yayılır; kap ısınır; dibine varmış fitil, artık, her türlü biçimi yitirmiş maddenin son kalıntıları içinde, ucu ucuna, yanıyordur-sönmesi yakın ve kaçınılmazdır.


Şimdi yapabileceğin tek şey, kap içinde kalmış eriyik maddeyi bir kenarında biraraya getirip, muma benzer bir biçime sokarak, dibine dayanmış fitile biraz daha süre tanımaktır -ama artık bilerek mumun, sönecektir.


Elinden birşey gelmez hep müdahele edersin; dersin, şöyle, şuraya toplasam şöyle, şu biçime soksam; şöyle, bir köşede, sürebileceği bir konum bulsam şöyle... Boşunadır madde tükenmeğe yüztutmuş; güdük fitil de, dibine dayanmıştır.


Ama sönmez bir türlü fitili yok denecek kadar kısa; maddesi de, dikkatle belirli bir açıda tuttuğun kabın bir köşesinde, ancak küçük bir oyuk olarak kalmış; oysa alevi, eski canlılığından-sanki-hiçbirşey yitirmemiştir.


Sönemez bir türlü istesen de, sonunda, gücünü toplayabildiğin bir anda, 
kendin üfleyip söndürürsün onu.


Mumun, söner...



*

Oruç Aruoba

*

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder