Kulübe Güncesi: Henry David Thoreau: The Darwinian Naturalist

Henry David Thoreau: 

The Darwinian Naturalist



WALDEN'DAN SONRA II

“Every poet has trembled on the verge of science"

Jill Clark, Thoreau: The Darwinian Naturalist başlıklı tezinde Darwin'in fikirlerinin Thoreau üzerinde derin bir etkiye sahip olduğunu, İki ismin doğa araştırmalarındaki benzerliklere, Thoreau'nun doğal seleksiyonu önceleyen fikirlerine dikkat çekiyor. Thoreau'nun çağdaşı Darwin'in teorilerinin çoğunu kabul etme noktasına geldiğini ve Walden dışındaki binlerce sayfa tutan yazılarının çok geç gün ışığına çıkmasının Walden deneyiminin babası transandalist bir düşünür olarak algılanmasına neden olduğunu yazıyor.

"Thoreau'nun 1850'den 1861'e kadar - bilim ve botaniğe olan ilgisi arttı. Walden'dan sonra New England'ın doğa tarihi ile ilgili konulara odaklanan 4.000 sayfa yazdı. Günlük yürüyüşleri hakkında bir botanik rehberine danışmaya ve örnek toplamaya başladı. Kayıtlarını tamamen doğru tutmak için 1850'ye kadar her bir botanik girişi kaydetmeye başlamıştı ve artık bilimsel verilerini kişisel günlüklerine dahil etmiyordu."


"My profession is to always … view God in nature” 

"Darwin'in Türlerin Kökeni Üzerine'yi 1860'ta okuduktan sonra, Thoreau sonunda tüm gözlemleri, verileri, hipotezleri ve doğrulamaları yerleştirmek için mantıklı bir bağlama sahip oldu. Darwin ve Thoreau, kutsal yaratılışın himayesinde ısrar edenlerden önce fikirlerini gerekçelendirdiler. Her ikisi de, görünüşte düşmanca güçler arasında yaşamın bir tohumdan büyümeye, mücadeleye ve hayatta kalmaya nasıl evrildiğini takdire şayan bir şekilde tanımladı.

Thoreau'nun Massachusetts, Concord ormanlarında yürürken yaşadığı deneyimler, Darwin'in dünyaya yelken açarken yaşadığı keşiflerini doğruladı. Henry David Thoreau ve Charles Darwin, ormanların ve organik yaşamın doğal olarak nasıl meydana geldiğini göstererek evrim teorisini desteklediler. "

Thoreau 19 Ağustos 1851'de günlüğüne "Bilgilerimin karakterinin yıldan yıla daha belirgin ve bilimsel hale gelmesinden korkuyorum" diye yazar.

The Darwinian Naturalist, Thoreau'yu onurlandıran bir tanım.


*

Henry David Thoreau: 

The Darwinian Naturalist

 https://www.walden.org/wp-content/uploads/2016/03/JillClark.pdf

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder