Yakından Bakmak: İzler

  "A pencil is one of the best eyes."

Thoreau



           

              


Karga ayakları, Kazlar, Meşe yaprağı, Meşe, Karaağaç dalları, Bal Arısı uçuş yolu, Enginar kökleri, Çimenlere yansıyan güneş, ışığı ,Şu samurunun karda bıraktığı izler, Kano taşıyan iki kişi


Thoreau günlüklerine ağaçlar, bitkiler, yapraklar, ayak izleri, kanat izleri, kuyruklar, dışkı ve kemikler içeren yüzlerce basit çizim yapar. Bu çizimler bir anlamda onun saha notları, doğanın bir kaydını tutma ve iz sürme eylemleridir. Linda Brown Holt, The Zen Drawings of H.D.Thoreau başlıklı yazısında Thoreau'nun tuttuğu bu notlara farklı bir yorum getirmiş ve çizimleri Thoreau'nun Budizm ile aşinalığından, klasik Çince metinlere olan ilgisinden yola cikarak eski Zen sanatının ustaları ile karşılaştırmış. Çizimlere bu gözle bakmanın hoşuma gittiğini söylemeliyim. Zen sadeliğinde, doğal ve bir haiku anı gibi gelip geçici guzellikteler; Kerouac' ın Zen Kaçıkları'nda okuduğum ve hiç unutmadığım bir Shiki haikusunu hatırlatıyorlar bana:

" Taraçada serçe,

Ayakları ıslakça"

İşte serçenin izi, önce zeminde, sonra zihinde silinmez bir iz bırakıyor. Benzersiz bir haiku anı.

Linda Brown Holt, Thoreau’nun Günlük ve Defterlerindeki Çizimleri türler ve konu başlıkları halinde sınıflamış:  











Çam, zikzakli inek yolu, Kırlangıç yuvası, Kokarca, Ördek ayağı, Solmuş otlar, 
Köknar Balarısı uçuş yolu, Kızılağaç püskülleri


Yapraklar, dallar, ağaçlar, bitkiler

Manzaralar ve bulut manzaraları

Buz ve kar

Harita benzeri çizimler

Hayvanlar ve kuşlar

İnsan yapımı nesneler.

Stiller:

Dalgalı çizgiler içeren çizimler

Tek akan çizgiler

Noktalar ("pointillism")

Bitki ve Çiçek resimleri, kuşlar ve böcekler dahil olmak üzere hayvanlar; manzaralar, parkurlar ve harita benzeri çizimler; ve nesneler. Thoreau, bazı dikkate değer buz, sürüklenme, kuş ve hayvan izleri çizdi. Çok fazla insan çizmedi, ama ilginçtir ki, insanları çizdiğinde, Çin sulu boyalarında olduğu gibi, daha geniş bir manzarada veya ortamda küçük yaratıklar olarak yer aldılar."




  

Kar tanesi, Yabani otlar, Ayı ayağı, Elma ağacı
Güneş ışığı, İzler..
            


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder