Kulübe Güncesi: Müzik

 

Score without Parts (40 Drawings by Thoreau): Twelve Haiku
John Cage; 1978


Cage, Empty Words çalışmasında Thoreau'nun günlüğünde yer alan çizimleri birer nota olarak kullanmış ve 5+7+5 haiku hece ölçüsüne göre yerleştirmiş, kayıt boyunca Thoreau'nun günlüğünden rastgele seçilmiş, anlamlarından arındırılmış ve i ching alfabesine göre düzenlenmiş kelimeleri okuyor ve seslere dönüştürüyor.

Nota kağıdında yer alan düzenlemeleri ve müzik terimlerini anlamamı kolaylaştırdığı için Elif'e teşekkürler.



"Norman Brown, sözdiziminin veya bir cümlenin yapılandırılma biçiminin bir ordunun düzeni olduğunu söylerdi; ve ben dili askerden arındırmak istiyorum. Boş Kelimeler bunu yapar: hiçbir anlam yoktur, hiçbir şey söylenmez ve bunun yerine kelimelerden gelen sesler üretilir, ancak bu hiçbir şey ifade etmez. Tesadüfi işlemlerle belirlenen bir düzenleme var (I-Ching aracılığıyla); ordudan da ziyade ormana benzeyen bir düzenleme. İnsan zihninin bir planından ziyade daha çok bir ormanın karmaşıklığına benziyor."

"Müzik herhangi bir sestir ve onu kesin yasalara göre düzenlemek için hiçbir neden yoktur."

"Every sound is music."



"Hayat müziktir, öyle ki repertuarımda, müzikal açıdan yasaklanmış veya çimenlerin üzerindeki bir karıncanın adımı gibi saçma olan sesleri yeniden üretmeye çalıştım. Müzikal açıdan bakıldığında, günlük yaşamı konser rutininden daha büyüleyici ve özel kılan bir şey vardır: o da diğer herhangi bir şeye göre seslerin çeşitliliğidir."

John Cage


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder