Kulübe Güncesi: Yabana Doğru

Into The Wild filmiyle sinemaya da uyarlanan Christopher Mccandles'ı trajik bir sona taşıyan hayatını anlatan kitabı yedi sekiz sene kadar önce okumuştum, bugünlerde bir göz atmak amacıyla tekrar aldım elime. Chris'le genel olarak çok uzlaşamamış ama kitapta öyküsü geçen ve yine yabanda yaşamı trajik bir sonla biten Everett Ruess'e dikkat kesilmiştim. Chris'in esin kaynaklarından biri de Thoreau'ydu, Aşağıda kitaptan yaşamının son günlerine yaklaşırken okuduğu Walden'dan bir bölüm var:


McCandless, Thoreau'nun Walden kitabını okumaya başladı. Yemek yemenin ahlakı üzerine düşüncelerin yer aldığı "Yüksek Prensipler" başlıklı bölümde, "Balığımı yakaladığımda, temizlediğimde, pişirdiğimde ve yediğimde, aslında karnımı doyurmamış gibiydi. Anlamsız ve gereksizdi; dahası astarı yüzünden pahalıya gelmişti," cümlesinin altını çizdi. Sayfanın kenarına "MUS" yazan McCandless, aynı paragraf içinde şu satırların altını çizdi:

Hayvani gıdalardan tiksinme, tecrübe kaynaklı bir şey değil, içgüdüdür. Mütevazı yaşamak ve güçlükle besin temin etmek birçok açıdan çok güzeldir, hiçbir zaman bu şekilde yaşamadım, ama hayal gücümü tatmin edecek kadar ileri gittim. Yüksek yetilerini ve şiirsel kapasitesini en iyi konumda muhafaza etmek isteyenlerin, hayvani gıdalardan ve her çeşit yiyeceğin fazlasından uzak durmuş olduğu kanısındayım...


Hayal gücüne ters düşmeyecek bir şekilde besin temin etmek ve pişirmek kolay değildir; ama hayal gücü de vücut yemek yediği zaman beslenmelidir; ikisi de aynı masaya oturmalıdır. Ölçülü olarak yenen meyve, iştahımızdan utanmamıza neden olmaz, bizi değerli uğraşlarımızdan alıkoymaz. Yemeğe çeşni veren fazladan bir şey koyduğunuzda ise, bu sizi zehirleyecektir.

İki sayfa sonra şu notu aldı: "Yemenin şuuru. Yemek yerken ve pişirirken dikkatini topla... Kutsal Nimet." Günlüğünü tuttuğu defterin arka sayfasına ise şunları yazdı:


Yeniden doğdum. Bu benim şafağım. Gerçek yaşam şimdi başladı. Dikkatli Bir Yaşam: Yaşamın temellerine karşı bilinçli bir dikkat, çevrene ve çevrenle ilgili meselelere sürekli ilgi; örnek Bir iş, görev ya da kitap; etkin bir dikkat gerektiren herhangi bir şey (Şartların önemi yok. Önemli olan kişinin durumlara karşı yaklaşımı. Bütün gerçek anlam bir olayla kurulan kişisel ilişkide, sana ne ifade ettiğinde).

*
Jon Krakauer'in Yabana Doğru
kitabından

*

İlgili Okumalar:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder