Kulübe Güncesi: Tvergastein

 



İki Kulübe: Tvergastein & Skarvereiret

Tvergastein:

Arne Naess'in 1937'de deniz seviyesinden 1505 metre yükseklikte bulunan bir dönümlük arsaya inşa ettigi, derin ekoloji ile ilgili fikirlerini şekillendirdiği ve kitaplarını yazdığı kulübesi. Ustaoset'teki tren istasyonundan tundra boyunca yokuş yukarı üç saatlik bir yürüyüş mesafesinde.






" Kulübe, içinde Naess'in kişisel kitaplığını da barındırıyor. Aristoteles ve Platon'un tüm eserleri; kimya ve fizik el kitapları; Dostoyevski'nin romanları; Rumence, İzlandaca ve Çince için kendi kendine öğretme kılavuzları; mevcut en kapsamlı Sanskritçe-İngilizce sözlükler; Budist mantığı; Marksist retorik. Wittgenstein, Freud, Ibsen ve Strindberg. Göklere astronomik kılavuzlar, Norveç'in vahşi yaşamı üzerine ciltler. Bir zamanlar, özellikle soğuk bir kış gecesinde yakıt olarak yakılana kadar, Auguste Comte'un tam Fransızca baskısı... Kaya tırmanışı ekipmanı ve çay ve çorbayı aynı anda ısıtan gazyağı lambaları.. Güneş haftalarca parlamasa bile güneş enerjisiyle çalışan okuma lambaları, yirmili yıllarda Amerika'ya yapılan bir geziden kalma bir yığın kartpostal, ünlü dağların fotoğrafları, çocukların çizimleri. Duvarda asılı bir teleskopun üzerindeki Latince bir kitabe:



verba vana hic loqui non licet -
"burada boş sözler konuşulmaz"

Burası, bilgelik sevgisi olarak en geniş tanımıyla felsefenin incelenmesi için tam olarak donatılmış bir inziva yeri.

Amacımız," dedi Arne,
"Heideggerci anlamda ikamet etmek."
(David Rothenberg)


*





*




*



Hava koşullarının 18 derecenin üzerine çıktığı nadiren görülüyormuş. 
Sert hava koşullarına karşı hayatta kalmak insanlar arasında hayatta kalmaktan daha
 kolay ve onurlu olsa gerek. Naess, üç dört ay kadar önce kulübe okumalarım sırasında
 karşıma çıkmıştı. Tanışmak için kulübesine uğradım bugün; Türkçe'de yayınlanmış bir kitabı yok, Derin Ekoloji fikirleri etrafında şekillenen ideolojiye ve ekoloji felsefesine dikkat kesildim
 ama daha ayrıntılı bir okuma için not almakla yetindim. Giderek bir hayale dönüşen uzun,
 düşünsel yolculuğumun kabarık adres defterine Wittgenstein'ın kulübesinden sonra Norveç'ten eklenecek yeni, zorlu bir rota daha çıkmış oldu böylelikle: Tvergastein.

*

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder