Kulübe Güncesi: Tapınaklar




 Bir bilgine başvurmak yerine, bu civarda nadir görülen uzak bir çayırın orta yerinde, bir ormanın ya da bataklığın derinliklerinde ya da bir tepede dikilen belli ağaçları sık sık ziyaret ettim.

Mesela çapı iki ayak olan güzel örneklerini gördüğümüz kara huş ağacı, kara huşun en az onun kadar güzel kokan ve altın renginden gevşek bir gövdesi olan kuzeni sarı huş ağacı, çok düzgün bir gövdesi olan, yosunlarla güzelce boyanmış, birkaç örnek dışında her ayrıntısı kusursuz kayın ağacı...

              


      Kasabada ayakta kalmış olan büyük kayınlardan oluşan küçük bir koru biliyorum; kimileri bu ağaçları bir zamanlar yakınlardaki kayın ağacı meyveleriyle yemlenen güvercinlerin ektiğini düşünür. Bu ağacı yardığınızda ortaya çıkan gümüş parıltı görülmeye değerdir. Ihlamur ağacı, gürgen, sadece bir tane yetişkin örneği olan Celtis occidentalis ya da diğer adıyla yalancı karaağaç, uzun bir çam ağacı, shingle ağacı ya da ormanın ortasında bir Budist tapınağı gibi duran, normalden daha kusursuz çam ağacı ve bahsetmediğim daha birçoğu ... İşte yaz ve kış ziyaret ettiğim tapınaklar bunlardı.

Thoreau



Fotoğraflar
Ayvalık'ın 1100 yaşındaki en yaşlı zeytin ağacı.

*
Ayvalık Güncesi için bak:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder