Ateş Yakana Kılavuz 🔥: Alkol

 



Alkol.

Alevlenen su.


Alkolle bağıntılı bilinçaltı derin bir gerçekliktir. Alkolün yalnızca ruhsal gizilgücü uyardığını düşünmek yanıltıcı olur. Aslında alkol bu gücü yaratmaktadır. Alkol, deyim yerindeyse, kendine anlatım yolu arayan durum ile birleşir. Öyle görülüyor ki alkol dilin etmenlerinden biridir; söz dağarcığını zenginleştirir, sözdizimini özgür kılar. Aslında ateş sorununa dönersek, psikiyatri alkolle bağıntılı çılgınlıklarda ateş düşlerinin sıklığına tanık olmuş, Lilliput'ça sanrılara alkol uyarıcılığının yol açtığını göstermiştir. Küçük ölçekte imgeye götüren düşlem aynı zamanda derinlik ve istikrara da götürür: Son çözümlemede, bizi ussal düşünceye en iyi hazırlayan düşlemdir. Baküs iyilik getiren bir tanrıdır; sağduyunun yalpalamasını sağlayarak mantığın eklem tutukluğuna uğramasını önler ve ussal yaratıcılığa yol açar.


🔥


Tüm rahatlık izlenimi yüreği dinlendirici bir içkiden gelir. Yüreği dinlendiren her içki bilinçaltı için bir sevişme uyarıcısıdır.


🔥


Konyak, ya da dirim suyu, ateş suyudur. Bu, dili yakan ve en küçük bir kıvılcımla alevlenen sudur, nitrik asitten farklı olarak, kendini çözmek ya da yok etmek ile sınırlamaz; yaktığı şeyle birlikte yok olur; dirim ile ateşin buluşumudur. Alkol aynı zamanda anında hazır bir besindir ve ısısını göğüs kafesinde duyurur: Alkolün yanında öbür besinler yavaş kalır. En ince et suyundan daha yoğundur. Küçük bir oylumda büyük güç içerme ilkesine uyar.


Dünyadaki maddeler arasında yalnız konyak ateşin özüne bunca yakındır.


🔥


M. Sucher, Hoffmann'ın Yapıtlarında Şaşkınlık Yaratan Öğelerin Kaynakları adlı incelemesinde alkolle ilgili deneyimlere hiç yer vermiyor, yine de söz arasında şunu belirtiyor: "Hoffman'a gelince, kendisi semenderi ancak punç alevleri içinde görmüştür."


Gaston Bachelard

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder