Özdeyişler ve Oklar (Nietzsche)

 Dehanın ıstırabı

Sanatsal deha zevk vermek ister, ama çok yüksek bir düzeyde duruyorsa, onu tadacak olan kimse yoktur; ziyafet verir ama kimse yemek istemez. Bu durum ona gülünç -dokunaklı bir pathos verir bazen; çünkü aslında insanları keyif almaya zorlama hakkı yoktur. Zurnası çalar, ama kimse kalkıp oynamak istemez: trajik olabilir mi bu? - Belki de. Sonunda bu yoksunluğu telafi etmek için, yaratırken öteki insanların tüm etkinlik türlerinden aldıklarından daha çok keyif alır.



Olmayan Kulak

"Suçu her zaman ötekilere yüklediğinde hala avamdandır kişi; her zaman yalnızca kendini sorumlu tuttuğunda, bilgelik yolundadır; ama bilge hiçkimseyi suçlu bulmaz, ne kendini ne de başkalarını." - Kim söylüyor bunu? - Epiktetos, sekiz yüz yıl önce. - işitildi, ama unutuldu. - Hayır, işitilmedi ve unutulmadı;  unutulacak şey değil bu. Ama kulak yoktu bunu işitecek, Epiktetos'un kulağı. - öyleyse bunu kendi kulağına mı söyledi? - Evet, öyle; bilgelik yalnız kişinin kendi kendisiyle fısıldaşmasıdır, kalabalık çarşının ortasında.



Ruhun İlacı

Sessizce uzanmak ve az şey düşünmek ruhun hastalıklarının en ucuz ilacıdır ve iyi bir istence, kullanılmasının üzerinden saatler geçtikçe, daha hoş gelir.


Haz Olarak İlişki

Bir kimse, feragat bilinciyle, bilerek yalnız kalıyorsa, böylece insanlarla ilişkiyi ender yaşanan bir damak şölenine dönüştürebilir.


İyiliğin İki Kaynağı 

Tüm insanlara eşit ölçüde iyi niyetli davranmak ve insan seçmeden iyi olmak, insanları derinden hor görmenin olduğu kadar, esaslı bir insan sevgisinin ürünü de olabilir.



İyi Üçlü

Dinginlik, büyüklük, güneş ışığı - bu üçü bir düşünürün arzuladığı, kendisinden beklediği her şeyi kapsar: umutlarını ve ödevlerini, entelektüel,  ahlaksal ve gündelik yaşamdaki, hatta konutunun manzarasındaki taleplerini. Bu üçlüye önce yüceltici, sonra dinlendirici, üçüncü olarak da aydınlatıcı düşünceler karşılık düşer - dördüncü olarak ise, bu üç nitelikte de payı olan, onlarda dünyevi olan her şeyin nurlandığı düşünceler: büyük neşe üçlemesinin hüküm sürdüğü ülkedir burası.  


*
Bir eşek trajik olabilir mi? Ne taşıyabildiği ne de atabildiği bir yükün altında telef olduğu için?.. Filozofların durumu.

*
Yalnız yaşamak için bir hayvan ya da bir tanrı olunmalı - diyor Aristotales. Üçüncü durum eksik: ikisi birden olunmalı - filozof...


 *


 Uyku

Her tükenmişliğin sonucu olarak uyku; her aşırı heyecanın sonucu olarak da tükenmişlik -

Uyku gereksinimi ve "uyku" anlayışının tüm pesimist dinlerde ve felsefelerde tanrılaştırılması ve tapınılması -

 Bu durumdaki tükenmişlik, ırksal bir tükenmişliktir: Uyku, psikolojik açıdan bakıldığında, sadece daha derin ve daha uzun bir dinlenme içtepisidir. - Gerçekte ise kardeşi olan uykunun imajı arkasına saklanarak baştan çıkartıcı bir biçimde çalışan ölümdür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder