Mapplethorpe Hakkında Söylenenler

"Bir Mapplethorpe fotoğrafı demek şöhretle şehvetli bir görsel deneyim demek; koyu renk göbek teninin erotik bölgesinden tutun da, testisi andıran kabarık haşhaş kapsülünün üzerindeki tüylere kadar bir detay sarhoşluğu."



  "Mapplethorpe, vahşice estetize edilmiş bir arzu durumu elde etmeye çalışıyor, sadece ilgilendiği erkeklere değil, ten ya da mermer, bütün güzel  yüzeylere yönelmiş bir arzu. Güzelden azına da razı olabilecek aşk bu ufukta yer almıyor."



 "Mapplethorpe'un gösterisi retrospektif bir sergi ve eşcinsel ve hetoreseksüel erotik eylemleri gösteren imgeleri içeriyor. Açık seçik sado mazoşiztik uygulamaları gösteren siyah beyaz fotoğraflar var. Çıplak ya da deri giysili kadınlar erotik pozlar veriyorlar. Bütün bu fotoğrafların yanında zengin trendy tiplerin göz alıcı portreleri, zarif çiçek aranjmanları ve çıplak çocuklar var. Teker teker bakıldıklarında ille de müstehcen sayılmayacak imgeler, ama bu bağlamda provakatif görünüyorlar."




 "Bu fotoğrafların bir bütün olarak pornografinin asılsızlığını, gerçek yüzünü ortaya çıkardığını düşünüyorum -cinselliği gettolaştıran, cinselliğimizin bazı bölümlerinin konuşulamaz olduğunu ima eden bu kavramdan toplumun kurtulmasına yardım ediyor."







 "Kendisinden önceki fotoğrafçılar gibi - Lewis Hine, Brassai, Weegee- Bay Mapplethorpe da daha önce fotoğraflanmamış veya güzel sanatlar bağlamında pek rastlanmamış bir altkültürü resmetmeyi seçti. Buradaki altkültür sado-mazoşistik erkek cinselliğidir. "





"Mapplethorpe'un S-M resimleri başta eşcinseller olmak üzere pek çok kişiyi öfkelendirdi. Eşcinseller bu karanlık senaryoların eşcinselliğin de hetoreseksüellik kadar sağlıklı olduğu iddiasını zayıflattığına inanıyor (ve sadizm ve mazoşizmin hetoreseksüel dünyanın da malumu olduğunu hatırlatıyorlar.) "




"Bu imgeler çağdaş sanatta üretken gay varlığına yer vererek bizi görünür kılıyor ve eşcinsel görünmezliğin uzun geleneğine karşı çıkıyorlar."

Cock


  "Kendimi bu iğrençlikleri betimlerken düşünemiyorum. Ben birini yazmaya kalksam bile bu gazete böyle bir betimlemeyi kabul eder mi, orası şüpheli. "




 "Mapplethorpe'un yapıtının yıkıcı gücü, nazik estetik söylemi parçalamaya hizmet ediyor.




"Mapplethorpe bir estet... Sanata adanmış biri: Kendi zevkleri ve kimliğiyle kurduğu bir tür estetik ütopyanın parçalarını anlatabilmek için, fotoğraflarına sıradışı bir yetenekte grafik zeka taşıyor. "




"Çiçeklerden falluslara, kırbaç ve zincirlerden, işkence aletlerine gerilmiş mutsuz Manhattan'lılara varıncaya dek Mapplethorpe, izleyicisini kendi anonim ütopyasında adım adım daha derinlere götürüyor; bu arada izleyicinin izleme konusundaki istekliliğini denemekle kalmıyor kendisinin fazla zarif grafik imgeleminin, izleyiciyi (ve bir sanatçı olarak kendi gözünü) bu alanda hüküm süren utanç verici ve nahoş meşguliyetlerle uzlaştırma gücünü de test ediyor."

Cowboy


"Mapplethorpe, tıpkı Weegee gibi en yüksek derinliklerin yorulmaz gözlemcisi ve tıpkı Weston gibi, kusursuz biçimle kendinden geçen bir klasist."




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder