Warhol, Andy


" Warhol günümüz sanatıın spekülatif düşünen yeni sanatçı tipinin öncüsüdür. Bir keresinde "Birileri size bifteği satmaz" der "bifteğin cızırtısını satar. Bizim işimizde bu cızırtıyı çıkarmak..." ve ekler " işlerinize Connecticut'ta bir villanın duvarına yaraşır ölçüler ekleyiniz!.."

Bir zamanlar sanatçının kutsal olduğu düşünülüyordu -sanatçı tanrının yaratıcılık kıvılcımını taşıyordu- ama Warhol'un sanatçısı iş adamıdır, kutsal ve yaratıcı olan her şeyi, tıpkı Marx'ın söylediği gibi, üzerine fiyat koyarak dünyevileştirir. Tıpkı Meryem yerine Marilyn'leri, Liz'leri konumlandırması gibi.. Warhol kendi cennetini ve cehennemini, fabrikasını ve patronajını ve de müritlerini toplayarak postmodern dünyasını kurmuştur.


"Andy Warhol'la ilgili her şeyi bilmek istiyorsanız yüzeye bakmanız yeterli: Resimlerime, filmlerime ve bana bakın, işte ben ordayım. Bunun ötesinde bir şey yok." demişti Warhol. Postmodern nihilizmin bu eksiksiz ifadesi, sanatın kendine olan inancını neden kaybettiğini açıklar. O, Duygusal ve varoluşsal derinliğini yitirmiştir ve böyle bir derinliğe sahip olmak için bir neden görememektedir. Warhol artık derinlere dalmak istemez -zaten yaşamda derinlik olduğuna da inanmaz ve yaşamda derinlik olduğuna inansa bile bu derinliğin baskısına dayanma gücü yoktur. "

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder