Kulübe Güncesi: İlkesiz Yaşam I


Thoreau'nun neredeyse hep aynı kıyafetleri giydiğini okuyorum... giyimin amacı: "İlk olarak yaşamsal ısıyı korumak, ikinci olarak ise mevcut toplumsal durumda çıplaklığı örtmektir." ... "giysilerimiz günbegün bize benzemekte ve giyen kişinin karakterinin mührünü taşımaktadır, öyle ki sonunda onları çıkarıp bir yana koymakta tereddüt eder hale geliriz." Aynı yemekleri yiyor, fasulye, pirinç, çavdar, ve ara sıra da dağ sıçanı ile besleniyor, Paraya ihtiyacı olduğunda uzun süreli yükümlülüklerdense kendisine uygun bir parça el emeğiyle, tekne veya çit yaparak, ağaç dikerek, aşılama yaparak, harita çıkararak veya kısa süreli başka bir işi yapmayı yeğliyor.

"İnsan yaşamını sadeleştirebildiği nispette... şeylere ait daha yüksek bir düzenin onayıyla yaşayacaktır."



Hiçbir mesleğe göre yetişmemiş. Hiç evlenmemiş. Hep yalnız yaşamış. Kiliseye gitmemiş. Asla oy vermemiş. Devlete vergi vermeyi reddetmiş. Et yememiş. Şarap içmemiş. Tütün kullanmamış. Avcılıktan kaçınmış.

"Bana Karun'un zenginliği bahşedilmiş olsaydı bile ereğim aynı, tuttuğum yol aynı olurdu."



"Evlerimizi ve ahırlarımızı desteklemek için graniti seçeriz, taştan çitler yaparız, ama iş kendimize gelince kendimizi en ilkel taş olan granit gibi sert bir gerçeğin desteğine dayamayız."



Bir kızılderiliyi uygar bir insana yeğliyor ve Maine'de onlarla sık sık yolculuk ediyor, bir Kızıldereli eşya koleksiyonu da var ve Kızılderililer hakkında üç bin sayfayı bulan notlar tutmuş. Concord onun için dünya demek. Thoreau bir gezgin değildi. Gezginliğe merak bile duymamış. Tüm yerlerin benzerliğine ve her kimse için en doğru yerin bulunduğu yer olduğuna yürekten inanmış. "Eğer ayağınızın dibindeki mantar sizin için tüm alemlerin en lezzetli şeyi değilse, sizden hiçbir şey beklenemez."



Ama iyi bir yürüyüşçü. Yürüyerek uzun yollar katediyor ve hanlardansa çiftliklerde ve balıkçı barınaklarında kalmayı tercih ediyor. "Yürürken geviş getirdiği söylenen tek yaratık olan deve misali derinlemesine düşünerek yürümelisiniz."



Walden anıları ve bilinen denemeleri dışında yirmi dört yıl boyunca düzenli olarak günlük tutmuş. Bu ciltler tutan günlükler şöyle başlıyor:

"...Kendime bir tavanarası arıyorum."


*
Emerson'ın yazısı için bak:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder