FRİDA

 





Frida'nın resimlerine hem güç, hem de acının vurgulanışı hakimdir. Kendini yaralı ve ağlarken resmetmesi, mektuplarındaki manevi ve fiziksel yaraların devamlı olarak anlatılmasıyla eşdeğerdir, dikkat çekmek için atılan bir çığlık gibi. Yine de, kendi portrelerinin en kederli olanı bile, asla aşırı duygusal ya da kendine acıyan bir havada değildir., "bir şeylerle baş etmek" için gösterdiği asalet ve kararlılık, kraliçelere has duruşunda ve metanet göstergesi olan yüz hatlarında açıkça görülür. Onun otoportrelerine, sahip oldukları bu garip önemi ve hemen fark edilen çelik gibi kuvveti veren şey, açıklık ve hilenin, dürüstlük ve kendini yaratmanın oluşturduğu karışımdır.


Hayden Herrera












 "Kendimi çiziyorum, çünkü çoğunlukla yalnızım. ...Çünkü en iyi bildiğim konu benim."

Resim yapmaya on iki yıl önce, beni yaklaşık bir yıl yatağa mahkum eden bir trafik kazası sonrasındaki nekahet döneminde başladım. Bütün bu yıllar boyunca, duygularımın kendiliğinden gelişen itici kuvvetiyle çalıştım. Herhangi bir ekolü takip etmedim, hiçkimsenin etkisi altında kalmadım. Çalışmalarımdan resim yapmanın verdiği tatmin duygusu ve başka şekilde söyleyemeyeceğim şeyleri ifade etme fırsatından başka bir şey elde etmeyi beklemedim.

Portreler ve figür kompozisyonlarının yanı sıra, manzaraların ve natürmortların büyük önem taşıdığı konularla uğraştım. Herhangi bir önyargıya düşmeksizin, resimde kişisel bir ifade yolu bulabilmeyi başardım. On iki yıl boyunca, çalışmalarım beni resim yapmaya iten kuvvetli iç etkenlerden kaynaklanmayan her şeyi elemine etti.

Konularım her zaman duygularım, ruh hallerim ve yaşamın bende yarattığı çok büyük tepkilerle ilgili olduğu için, tüm bunları sık sık kendimi resmederek nesnelleştirdim, ki bunlar içte ve dışta neler hissettiğimi ifade etmek için yapabileceğim en dürüst ve gerçek şeylerdi. 

Frida Kahlo










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder