"Ahlakdışı Bir İlişki" (Verlaine & Rimbaud)


"Biçimi yuvarlak, kenarları ezik ve yırtık, çapı yaklaşık 5 milimetredir"
(Dr. C Semal, Hopital Saint Jean, Brüksel, 14 Temmuz 1873)


YARGIÇ TSERSTEVENS:  [Mathilde] sizin Verlaine’le yakınlığınızdan ötürü, bir şikâyette bulunmadı mı?

RIMBAUD: Evet. Hatta bizi ahlakdışı bir ilişkiyle suçluyor; ama ben böyle bir iftirayı yalanlamak zahmetine bile katlanmam.

Doğrusunu söylemek gerekirse, “ahlakdışı ilişki”nin davayla bir ilgisi yoktu. Ama yargıcın merakı uyanmıştı. 16 Temmuz’da, hücresinde Dr. Semai ve Dr. Vleminckx tarafından ziyaret edilen Verlaine aşağılayıcı bir muayeneye tabi tutuldu. Doktorların raporu mahkemeye cezayı ağırlaştırıcı bir kanıt olarak sunuldu. Sosyal tarihin bir parçası olarak alıntılanmayı hak ediyor:

Penis kısadır ve pek geniş değildir. Penis başı özellikle küçük, koni biçimindedir ve dış ucuna doğru giderek inceliyor [...]

 Anüs, kaba etlerin hafifçe birbirinden ayrılmasıyla gayet bariz bir şekilde, yaklaşık iki buçuk santim derinliğe kadar açılıyor. Bu hareket, afeksi konkav bir kesik koniye benzeyen, genişlemiş bir infundibulumu açığa çıkarıyor. Sfinkter katlarında yara ve herhangi bir iz yok...

Kasılabilme: Hemen hemen normalliğini koruyor.

Bu muayeneden çıkarılacak sonuç, P. Verlaine’in hem aktif hem de pasif homoseksüellik izlerini taşıdığıdır. Bu izlerden hiçbirinin tipi, müzmin ve uzun süredir var olan bir alışkanlıktan şüphelenmeye yetecek kadar belirgin değildir; daha ziyade, nispeten yakın zamana has bir alışkanlığı gösterir...

“Brüksel olayı”nda simgesel bir şey varsa, şair hakkındaki bu adli tıp analizidir. Doktorların düzyazı metnini okuduktan sonra “Sonnet du Trou du Cul’u müstehcen bulmak zordur:

“Karanlık ve buruşuk sanki mor bir karanfil gibi, / Nefes alır, usulca sinmiş yosunların içinde, / Bembeyaz kıç yanaklarının yumuşak eğimiyle / Nakışlı kenarlarına kayan aşktan hâlâ nemli.”

sylvie (galerie-creation)



Penis anatomisinin yorumlanması tam bir fantezidir. Semai ve Vle-minckx’in tanımladığı diğer belirtiler anal ilişkiye tekabül eder ama son zamanlardaki çocuk istismarı vakalarının gösterdiği gibi kesin değildir. Bu rapor, kendi koşullarında bile hatalıdır. Bir yaranın olmaması, “nispeten yakın zamana has”tan ziyade, “uzun zamandır var olan” bir alışkanlığı düşündürür aslında.

Bu genital muayene Rimbaud için endişe verici bir gelişmeydi. Artık onu “doğal olmayan alışkanlıklar”dan ötürü mahkûm etmeye yeterli uydurma kanıt vardı. 18 Temmuz’da üçüncü ifadesini verdi. Bu kez, ilişkilerinin tutkulu niteliğine gönderme yapmaktan sakındı. Verlaine’in saldırısında “hiçbir ciddi neden” bulamamıştı. Yargıca, Verlaine’in “aslında kendi başına bırakıldığında hep yaptığı gibi”, sabah boyunca hep içtiğini hatırlattı.

Ertesi gün, “19 yaşında, normalde Charleville’de ikamet eden, edebiyatçı Arthur Rimbaud” şikâyetini geri aldı.

Rimbaud’nun hoşgörüsü Verlaine için çok geç kalmıştı. 8 Ağustos’ta iki yıl hapis ve 200 frank para cezasına çarptırıldı. Verilecek en ağır cezaydı bu.

 Genişlemiş infundibulum jüriyi etkilemişti.


*
Graham Robb'un
biyografisinden


*
Verlaine ve Rimbaud'nun birlikte yazdığı
Kıç Deliği Sonesi için:
kaotikbenlik.blogspot.com.tr/2013/09/sonnet-du-trou-du-cul-verlaine-rimbaud

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder